Iti dai Cambridge-ul?

March 27, 2010 scris de  
In categoria Gossip

Cine nu vrea să aibă un certificat de limbă în zilele noastre? Şi cel mai bine e să faci rost de el încă din liceu,când ai mintea antrenată şi exerciţiul orelor de la şcoală. Cel mai simplu şi mai eficient este să-l dai la enlgeză. Printre cele mai ”populare” examene recunoscute şi internaţional ar fi: Cambridge, Toefl, Ielts etc.

cambridge-college ”Disecând” examenul Cambridge, veţi ajunge şi voi la concluzia că e accesibil tuturor, bineînţeles cu puţină practică.

Este alcătuit din 5 secţiuni (mari şi late) :
1. reading – 1h 15 min
2. writing- 2 h
3. use of english – 1 h
4. listening – 45 min (aprox)
5. speaking – 15-20 min

De obicei se dau toate în aceeaşi zi, cu puţină pauză între probe (10 min), sau există posibilitatea ca la Speaking să fi programat într-o altă zi. E destul de obositor, dar acesta e sistemul şi trebuie să te supui intrând în ritm.

Există mai multe sesiuni pe an: martie, iunie, noiembrie etc., iar preţul examenului e de 570 RON. Înscrierea se face la centre specializate, cu câteva luni înainte de examen.
Cel mai frecvent e CAE (Certificate in Advanced English), iar cel mai ”avansat” e CPE (Certificate of Proficiency in English) – acesta din urmă fiind adresat celor ce studiază engleza la un nivel profesional, cu termeni de specialitate.

Presupunând că veţi da CAE-ul, ar trebui să vă obişnuiţi cu tipurile lor de teste, şi cu intervalele de timp impuse. Cu cât aveţi mai mult exerciţiu practic pe modelele lor de teste cu atât mai bine (dacă nu vă pregătiţi la centre particulare, puteţi lua de pe internet modele de teste Cambridge, cu tot cu listeninguri).
De asemenea pentru pregătire sunt foarte bune cărţile Upstream (Express Publishing) şi Advanced Language Practice – Michael Vince.

Reading-ul deşi sună ”uşor”, NU e deloc aşa! E foarte înşelător şi plin de capcane. Întotdeauna există mai multe răspunsuri care ţi se par că se potrivesc, deşi e doar unul corect. Textele sunt uşoare şi deşi sunt cuvinte necunoscute, per ansamblu le înţelegi.
Writing-ul are 2 părţi: o parte în care vei primi un eseu sau proposal, review sau formal/informal letter. Partea a- 2- ua îţi dă posibilitatea să alegi între article, review, proposal, competition entry sau leaflet.

Use of english se bazează pe vocabular, phrasal verbs, word formation. În general e multiple choice, sau gap filling .
La listening, totul este normal. Dialogurile sunt accesibile, şi trebuie doar să te concentrezi şi să fi foarte atent. Cerinţele nu sunt grele, şi fiecare înregistrare/dialog rulează de 2 ori; la fiecare parte ai timp să citeşti înainte întrebările. La sfârşit ţi se dau 5 minute în care să îţi transcrii răspunsurile pe foaia specială.

Speakingul, e un dialog împărţit pe secţiuni; câteva întrebări generale legate de viaţa ta, discuţii cu partenerul pe marginea unor imagini şi a unor afirmaţii. Contează să vorbeşti deschis, fluent; se ţine cont şi de cum interacţionezi cu partenerul de discuţii şi de elementele non-verbale.

Mai trebuie menţionat faptul că nu ai voie să scrii decât cu creionul (mină HB, ţi se vor da şi în sala de examen creioane, radiere şi ascuţitori), iar la writing ai voie doar cu pix negru.

Notarea se face după sistemul occidental – nota maximă, A între 81% şi 100%, B între 76% şi 80%, iar C între 60% şi 75%.

Dacă te-ai hotărât să îţi dai examenul, nu pot decât să-ţi urez baftă, şi spor la făcut teste şi la calculat procentaje!

GOOD LUCK!

Comments

 • dea

  salutare,
  mm.. in mare parte este adevarat ceea ce s-a scris dar cambrigde-ul nu este un examen pt toata lumea( cei care nu sunt suficient pregatitit, il iau mai greu sau deloc- englezii sunt f pretentiosi); speaking-ul se da inainte cu cateva zile (in baza unei programari); CPE-ul poate fi dat de elevii de liceu care s-au pregatit bine (cu carti speciale pt CPE si cu un nivel bun de limba); in cazul in care ati acumulat 59%, nu se considera pass, iar contestatii.. mai bine uitati de ele; si inca ceva.. Cambrigde-ul e pt toata viata deci spor la invatat 😉

 • ankuu

  si pix negru de care?

 • dracidus

  Ati dat vreunul macar pana acum, vreodata, CAE? Daca nu, nu va bagati unde nu va fierbeti oala. PS: Din decembrie 2009, proba Writing are 90 minute. S-au scos niste chestii care erau aiuristice si chiar inutile. Iar CPE-ul, crede-ma, nu il da nici macar astia care sunt olimpici la nationala, la engleza (vorbesc din liceul meu). E mult prea greu si nu are o relevanta mai mare decat CAE. Parerea mea e sa incerci la CAE si pe urma un IELTS sau TOEFFEL. E mai eficient sistemul de 2 examene. Spor la “inglishuit”!:D

 • Teo

  Buna….Ma numesc Teo, am 17 ani si m-am pregatit o perioada pentru CAE, numai ca am incetat pregatirea, deoarece profesoara a plecat din orasul in care locuiesc….Eu as vrea sa dau la medicina la Universitatea Cambridge…Intrebarea mea este daca acest cercificat CAE este de ajuns pentru medicina la Cambridge…Sau trebuie sa dau CPE??? (eu cred ca este mai bun CPE)….Apropo…la CPE exact acelasi stil iti pica, nu???

  PS : Atestatele le pot da oricand vreau,nu??Cel putin asa stiu si cred eu…In plus eu zic ca am destul timp pana in clasa a XII-a sa ma pregatesc si pentru CPE…Scuze daca am deranjat pe cineva…Multumesc anticipat oricarei persoane doreste sa ma ajute….mail ” very_nice_teutza@yahoo.com ” pentru cine vrea sa trimita mai multe informatii si despre universitatea de acolo….

 • Lav

  Hello, am o mica precizare de facut, in legatura cu notarea. A este între 80% şi 100%, B între 75% şi 79%, iar C între 60% şi 74%.

 • Lav

  @Teo: Universitatile din Marea Britanie cer IELTS sau TOEFL. Nu-ti bate capul cu CAE.

 • NoName

  Eu mi-am dat FCE-ul in clasa a 4-a si l-am luat, am dat IELTS in a 7-a si l-am luat, am dat CAE in a 8-a si l-am luat. Eh, acum nu am nici o idee la ce o sa ma ajute ^_^

 • Fugi ma

  Fugi mai de-aici… ai dat tu IELTS in a 7-a… IELTS se da pentru engleza ACADEMICA, pe cand KEY/PET/FCE/CAE/CPE sunt pentru engleza “generala”.
  Ai dat tu IELTS-ul in a 7-a… in a 7-a ora de somn, in vis, intr-o nopate sambata ploiasa, nu ?

  IELTS si TOEFL sunt valabile 2 ani si rezultatele sunt trimise (intra in pretul examenului) la maxim 4-5 institutii (angajatori/universitati etc) pe care le specifici in avans; in mod normal dai examenul cu un scop anume, sa-ti foloseasca in perioada imediat urmatoare.