Despre erotismul si viata sexuala in adolescenta

January 31, 2009 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

Adolescenta e definita de obicei ca fiind o perioada de dezvoltare a vietii umane cuprinsa intre pubertate si maturitate. Sexualitatea adolescentilor se defineste ca fiind activitatea sexuala cuprinsa intre pubertate si maturitate, aproximativ intre varstele de 12 si 21 ani.

dragoste.jpgIndiferent insa de sex, desprinderea morala de familie este un “moment critic” prin care, in cursul adolescentei, se produce individualizarea persoanei si, o data cu aceasta, dobandirea identitatii sale. Acesta este aspectul psihologic, pentru ca, in realitate, familia de origine si parintii nu pot fi niciodata abandonati complet de catre tineri.

La adolescenti, manifestarile erotismului constau in simturi care aduc impresii noi, puternice, vii. Realitatea apare mai interesanta, sentimente noi se impun pe primul plan: amorul propriu, tandretea, exuberanta, gelozia.

Instinctul erotic apare sub forma de dorinta pur fizica. Revelatia erotismului fizic este diferita in raport cu sexul. In cazul baietilor, acestia trec rapid de la experienta autoerotica la practica unirii sexuale. Aceasta asociere sexuala vizeaza si satisfacerea orgoliului personal si de dorinta posesiunii materiale. In cazul fetelor, acceptarea legaturii sexuale are un caracter ambiguu al luptei interioare intre dorinta sexuala si instinctual de conservare a integritatii fizice.

Ea nu urmareste, ca partenerul sau masculin, numai satisfacerea dorintei sexuale, ci o raporteaza la perspectiva maternitatii, ca pe o implinire a acesteia (desigur, la nivel inconstient). Participarea femeii la unirea sexuala cu barbatul este dubla: pe de-o parte, dorinta de a se darui partenerului, iar pe de alta parte, dorinta de a fi mama. Aceasta daruire este insa, in toate cazurile sau in marea lor majoritate, insotita de angoasa ca ar putea fi tradata, parasita, fara a-si putea indeplini rolul complet legat de perspectiva implinirii maternitatii.

Manifestarile de gelozie, atractie psihica si emotia complexa care este de fapt tandretea preced intotdeauna manifestarile direct vizibile ale maturizarii sexuale fizice ( A. Hesnard).

Un aspect important al sexualitatii la adolescenti este reprezentat de “intrarea in viata sexuala”. Iar aici vorbim de “initierea sexuala si prima experienta sexuala”.

Initierea sexuala din perioada adolescentei este legata de modelul sociocultural si de valorile moral-religioase ale grupului social si ale epocii istorice carora le apartine persoana respectiva.

satisfacuta-bine.jpgUn rol important il are conceptia si atitudinea adultilor fata de problema sexualitatii. Pentru adolescenti, “initierea sexuala” implica distrugerea unor tabuuri si dezvaluirea unor mistere. Astfel, se pregatesc noile modele comportamentale ale individului. Aceasta situatie implica teama, curiozitate, neliniste si nesiguranta in fata necunoscutului, dar in acelasi timp, si dorinta de “a afla” si de “a face” pentru a putea deveni conform cu adultii.

Interzisa ca fiind ceva “rau” si “rusinos”, sexualitatea se asociaza cu sentimentele de rusine si de vinovatie, pe care, adolescentul trebuie sa le depaseasca, sa le “lichideze”.

“Vinovatia sexuala” trebuie inteleasa ca un sentiment moral de interdictie de care adolescentul trebuie sa se desprinda o data cu prima sa experienta sexuala. “Initierea sexuala” si “prima experienta” in materie de sexualitate au o foarte mare valoare emotionala pentru individ. Ele pot distruge un sentiment sau, dimpotriva, il pot transforma intr-un complex patologic, in cazul in care “initierea sexuala” este deformata, iar “prima experienta sexuala” –esuand- are un caracter psihotraumatizant, marcand prin aceasta in sens negativ si pentru multa vreme personalitatea.

O educatie sexuala corecta si bine condusa, precum si o “prima experienta sexuala” in conformitate cu normele moral – religioase ale modelului familial si sociocultural exclude incarcarea emotional – afectiva a persoanei cu sentimente sau complexe de “vinovatie sexuala”.

Comments

 • somebody

  poti ramane insarcinata doar daca un penis ejaculeaza in tine..

 • deci nu..:D:D..nuuuu??! 😐

 • stef

  deci in primul rand sunt de acord 100000% cu alex,Al doilea rand cel cu anonim care se masturbeaza termina cu prostiile si pune mana pe carte,nu k miar pasa dar sincer sa fiu iti zic asta pentru binele tau.Deci acest forum ar trebui sa se interzica copiilor sub 18 ani pt k le baga numai prostii iin cap.

 • stef

  A si inca cv nu ai cum sa rami insarcinata dak doar te masturbezi …..

 • kimmi

  O sa va spun eu o teorie si poate o sa vi se para putin stupida dar va veti da seama ca am dreptate.Niciodata nu o faci prima oara cu cineva cu care ai o relatie si il iubesti ptr ca atunci cand te v-a lasa cu ochii in soare vrei suferi enorm.Niciodata nu o faci cu cineva ptr care ai sentimente,nu o relatie,ptr ca e posibil ca el sa nu vrea sa aveti o relatie incontinuare.Cel mai bine o faci cu cineva care te atrage fizic sau pur si simplu ti se pare o idee buna ptr. ca nu ai cum sa suferi dupa si in caz ca vrei sa ai o relatie cu el dupa sentimentele vor veni dupa mult timp si nu te vei simti prost cand va veti despartii.

 • pai ..eu cam am o problema . am 15 ani si prietenul meu ( suntem impreuna de 6 luni ) spune ca daca l-as iubi , as face-o . Eu , cand a deschis subiectu`, i-am spus ca nu sunt pregatita . Cu mama nu am o relatie foarte stransa . Nu am vorbit niciodata de asta cu ea si sunt inca confuza , am unele nelamuriri … nu stiu ce sa fac 😐 . M-am atasat de el dar n-as vrea sa fac o greseala . In plus parintii mei sunt cam duri .. si cred ca sunt prea mica sa am un prieten , ceea ce mi se pare 😐 ..iesit din comun pt ca majoritatea fetelor pe care le cunosc au prieten si .. cred ca e normal la varsta asta . Tata ar fi in stare sa ma alunge .. mi-a spus de multe ori ca-l fac de ras pt ca umblu cu baieti de la varsta asta si daca vreau sa plec .. Am avut doar un prieten si acum el .. Mama e de acord dar nu cred ca ar fi de acord si cu acel pas 😐 va rog frumos , am nevoie de un sfat . 🙂 VA ROG ! nu stiu ce sa fac ..

 • vi sa facem ca tare as mai vrea\

 • geo

  o intamplare amuzanta..euu am ramas q prezervativul in mn

 • a-m 18 ani si nu am facut sex nici o data si sunt foarte intuziasmat se poate intimpla cv daca nu o fac de graba

 • Amita

  daca faci avort,e la 17 ani,si nu ai avut decat un contact sexual in urma acestui avort din care ai ramas insarcinata,e posibil sa numai pot face copii?sau ce riscuri exista sa numai pot fi mamika?daca poate cineva sa ma lamaureasca si pe mine plizzz….dau pupic 😀

 • Make love not war!!!

 • De intamplat se intampla, pentru majoritatea tinerilor destul de devreme.Ceea ce este important, cel mai important, este SA VA PROTEJATI! In rest…Enjoy!