Cât te bine te cunoşti?

March 29, 2008 scris de  
In categoria De vorba cu psihologul

Exact asta te intreb cat de bine te cunosti, crezi ca stii totul despre tine? Probabil ca vei fi tentat sa zici ca da, dar iti voi permite sa nu te grabesti si sa te mai gandesti un pic la raspunsuri, pentru ca nu e chiar asa:D.

cunosti.jpgConstiinta este cea care este raspunzatoare de comportamentele noastre la care recurgem in mod voluntar, in urma unui act deliberat . Insa s-a constatat ca inconstientul joaca un rol important in viata psihica a fiecarui individ uman, el fiind, in acceptiunea lui Freud, sediul impulsurilot, al tensiunilor, al refularilor responsabile de comportamentele uneori agresive ale noastre.

Aceste refulari se produc ca urmare a neconcordantei accentuate care exista intre dorintele persoanei si imposibilitatea de a si le satisface , ca urmare a conventiilor sociale care exista intr-o anumita perioada istorica si care contravin nevoilor individuale si conjuncturale.

De exemplu, se poate intampla ca atunci cand iti doresti foarte mult ceva, din cauza ca nu il poti obtine din diferite considerente, sa ti se reprime dorinta in vis si astfel sa te eliberezi de tensiuea pricinuita de imposibilitatea obtinerii acelui obiect prin intermediul visului.

Viata psihica
este ca un iceberg. Partea de la suprafata ar putea fi considerata echivalentul constiintei, iar cea de dedesupt , mult mai mare ca si suprafata pe care o ocupa este echivalentul inconstientului.

Te provoc sa fii o persoana curioasa, sa cercetezi tot timpul care sunt mecanismele care stau la baza comportamentului tau si sa vezi cum functionezi. Nu te multumi cu raspunsuri simple, generale, cerceteaza, explica-ti deciziile pe care le iei, analizeaza ce anume te-a determinat sa iei o decizie si nu alta, de ce poti sa renunti la anumite lucruri, iar la altele nu. Raspunsuri de genul bine, rau, frumos pot evoca niste stari mult prea generale .Nu te multumi cu ele! Cauta mai profund , vezi ce se ascunde in spatele acestui bine, rau, nasol, descrie sentimentele pe care le ai.

Intelegand mecanismele care te determina sa actionezi intr-un anumit fel ,vei putea incerca sa ai control asupra lor, iti vei dezvolta un self control benefic, fara sa acumulezi tensiuni care sa te faca sa izbucnesti aidoma lavei unui vulcan. Vei fi mai tolerant cu cei cu care interactionezi, va fi interesant sa le observi conduitele, sa provoci anumite situatii si sa vezi cum le fac fata. Ca sa te cunosti mai bine sau sa vezi daca tu chiar te cunosti foarte bine, in cazul in care te-ai grabit sa raspunzi cu da la intrebarea cu care am inceput, iti propun sa scrii pe o lista cele mai penibile situatii in care crezi ca vei fi pus la un moment dat, situatii in care crezi ca te-ai pierde efectiv si dupa sa incerci sa te aduni si sa improvizezi un joc de rol in care sa te manifesti in toata splendoarea ta. Vezi ce mai afli despre tine:p Invita-i si pe prietenii tai, va veti destinde si amuza , indubitabil.Incearaca sa faci fata situatiilor, nu sa clachezi.

In felul acesta te provoci, iti depasesti limitele si descoperi lucruri noi despre tine…Poti sa-ti dezvolti o gandire analitica ce-ti va permite sa abordezi exhaustiv problemele cu care te confrunti.

Comments

 • alex

  ce fel de teste psihologice se dau la politie?

 • alina

  nu cred k ma cunosc destul de bine j mereu am impresia k nu voi ajunge sa ma cunosc vrodata destul de bine deoarece mereu ma comport diferit in anumite situatii j ajung sa raman surprinsa de ce pot face sau ce pot zice:D

 • alina

  imi place f mult psihologia j as vrea sa aflu cele mai ascunse secrete ale ei sper k voi gasi aici unele din raspunsurile mele
  😀

 • Ramona

  Pt Alex,
  Exista anumite teste care au ca scop conturarea unui profil psihologic, teste care masoara atentia concentrata, capacitatea de memorarea, rapiditatea in reactii etc.
  Exista in librarii modele de astfel de teste.

 • Ramona

  Alina,
  incearca sa vezi care sunt cauzele comportamentului tau in diferite situatii. Ce te determina sa te comporti intr-un anumit fel, analizeaza-te mai profund si incearca sa constientizezi motivul pt care actionezi intr-in fel si nu in altul.

 • Buna sant Mariana…si ma bucura foarte mult aceasta intrebare ptr faptul ca…acela care spune ca da nu se cunaste..deloc…iar acela care nu stie sa raspunda…nu este sigur pe faptul cat de mult se cunoaste….eu pot spunea”NICIODATA NU TE POTI CUNOASTE IN TERMEN COMPLET.”….ESTE CEVA CE NICIODATA NU SE POATE TERNIMA INVESTIGATIILE PE ACEASTA TEMA…..

 • simona

  buna numele este simona ……cred ca nu ajungem sa ne cunostem indeajuns niciodata…probabil ca de mai multe ori tocmai cand credem ca ne cunostem se intampla ceva imprevizibil care ne da viata peste cap ce sa facem ata ete:p